top of page

Partiledardebatt 12 januari

Partiledardebatt i Sveriges riksdag onsdagen den 12 januari 2022.


Partiledare Ebba Busch inledningsanförande går att ta del utav nedan.

Fru talman,

Varje nyår är ett löfte om förändring. En påminnelse om att det som är nu – inte är givet. Att kraften finns hos var och en av oss att bidra till förnyelse och framtid.

Därför är jag idag också hoppfull om Sveriges framtid. Inte för att Sverige är på väg åt rätt håll idag – utan för att det inte är förutbestämt att vi måste färdas i denna riktning.

Vi kan välja att slå in på annan väg – och det finns en stor längtan efter just förändring i vårt samhälle. Därför kommer detta år också bli året då vi får en ny regering. Året som ger en ny start för Sverige.


För det är till sist vad vi nu behöver – en ny start och en ny regering.

Det talas ibland om att politiken borde drömma större. Efter sju år med den här regeringen – är det dock stora drömmar att tro på en framtid där sådant vi tagit för givet är tryggat igen.


Där billig och utsläppsfri el alltid finns när vi behöver den – oavsett väder och årstid.

Där priset vid pump inte skär stora hål i plånboken hos barnfamiljer, landsbygdsbor och andra som behöver bilen.


Där man inte behöver vara orolig för att högre matpriser och högre hyror väntar runt hörnet – i spåren av en politik som gjort alla insatsvaror dyrare.

Ett Sverige man kan lita på.


Där polis och ambulans finns där om man behöver det. Att man vet att det finns en trygg plats på BB när nästa generation ska födas. Ett land där man inte behöver köa till vård eller ett äldreboende när man blivit gammal.

Ett land där varje människa har friheten att förverkliga sina egna drömmar – just för att man kan lita på att staten sköter det som bara staten kan sköta. Ett Sverige som fungerar.


***

Och vill man se ett Sverige präglat både av Frihet och Trygghet – då finns det bara ett val i höst.

För låt oss utvärdera de två alternativ svenska folket har att välja emellan.

På ena sidan finns ett sammansvetsat regeringsalternativ där Kristdemokraterna och Moderaterna är kärnan. Ett regeringsalternativ som bevisat att vi kan manövrera i svåra parlamentariska landskap. Och som har en samkörd politisk agenda – för en ny start för Sverige.

På andra sidan finns en rödgrön röra som inte styr vårt land – men surrat sig vid rodret. Som inte kan förklara vilka partier det är som egentligen ska samarbeta eller hur de ska kunna enas om en budget.

Ja – i praktiken står vi inför en situation där det bara existerar ett funktionellt regeringsalternativ. Ett regeringsalternativ som kan samarbeta och få både lagförslag och budget genom riksdagen.

Medborgarna har inte – likt tidigare val – att välja mellan en borgerlig regering eller en rödgrön regering. Svenska folket har i praktiken att välja mellan fyra år till av rödgrönt regeringskaos – eller en ny start för Sverige. Har man ett hjärta för Sverige – måste man rösta blått i höstens val.


***


Och vad har man egentligen fått med dessa sju år under rödgrönt styre? Vad är det dom har levererat?

Vårdköerna – har gått upp. Antalet vårdplatser – har gått ner.


* Skjutningarna – har gått upp. Polistätheten – har gått ner.

* Elpriserna – har gått upp. Kärnkraften – har stängts ner.

* Dieselpriserna – har gått upp. Andelen svensk mat – har gått ner.

* Långtidsarbetslösheten – har gått upp. Vår rankning i EU:s arbetslöshetsliga – har gått ner.


***


Det här har varit sju svåra år för verklighetens folk. Men det behöver inte bli fyra svåra år till. Valet står mellan rödgrön röra eller ny start för Sverige.


Tillsammans kan vi välja framtiden – och bygga ett Sverige man kan lita på.


Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page